Jesenny cyklus Chemickych horizontov 2012 končí prednáškou:
prof. Jozef ČIŽMÁRIK
PROPOLIS-liek z úľu
v stredu 5. decembra 2012, o 14.30 h.
v Prezentačnom centre AMOS Prírodovedeckej Fakultry UK v Mlynskej doline
Propolis je včelí produkt, ktorý včela získava zo živíc a pupeňov listnatých a ihličnatých stromov. Po zbere ho enzymaticky spracuje a ukladá do úľu v ktorom slúži ako dezinfekčný prostriedok proti rozmnožovaniu vijačky voštinovej /Galleria melonella, L)/, obaleniu a následnej dezinfekcii do úľu vniknutých škodcov a predátorov a zastaveniu nadmerného úniku tepelnej energie z úľu. Analýza jeho chemického zloženia ukazuje, že obsahuje cez 320 chemických entít zo skupiny alkoholov, éterov, esterov, fenolových kyselín, chinónov, kumarínov, flavonoidov a ich derivátov, živičných kyselín, vitamínov, stopových prvkov a celého radu ešte doteraz neidentifikovaných zlúčenín. V súčasnosti sa uskutočňuje rozsiahly výskum štúdia jeho chemického zloženia a definovania štandartov na porovnanie účinkov rozdielnych druhov propolisu, pretože jeho zloženie do značnej miery závisí od lokality zberu propolisu.
V propolise obsiahnuté zlúčeniny spôsobujú antiinfečné, lokálno anestetické, regeneračné, imunostimulačné, granulačno epitelizačné biologické a farmakologické účinky. Tieto sa využívajú v humánnej a veterinárnej medicíne a farmácii k príprave dezinficiencií, tabliet, mastí, krémov, žuvacích gúm, pastiliek, a pod. Okrem toho sa propolis využíva aj v potravinárskom priemysle najmä na obohatenie účinkov a vlastností medu a v kozmetike na prípravu mastí s dezinfekčným a regeneračným účinkom na pleť.