Cena SChemS za najlepšiu diplomovú prácu

Slovenská chemická spoločnosť aj tento rok ocenila študentov za ich výnimočné výsledky. Cenu SChemS za najlepšiu diplomovú prácu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave v akademickom roku 2024/25 získal Mgr. Martin Žňava…

0 Comments

Dnes si z rúk členky predsedníctva Slovenskej chemickej spoločnosti, prof. Oriňakovej, prevzala cenu za najlepšiu diplomovú prácu v chemických vedách z Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Mgr. Laura Slabejová! Na Katedre fyzikálnej…

0 Comments

Cena SChemS za najlepšiu diplomovú prácu

Slovenská chemická spoločnosť každoročne oceňuje a podporuje vynikajúce diplomové práce študentov na viacerých fakultách so zameraním na chémiu. Spomedzi všetkých nominácií na FCHPT - Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU…

0 Comments

KONFERENCIA ACP 2025

V dňoch 28.-30. 5. 2025 sa v Bratislave uskutočnila 16. medzinárodná konferencia Súčasný stav a perspektívy analytickej chémie v praxi (ACP 2025). Slovenská chemická spoločnosť ako spoluorganizátor konferencie ocenila najlepšiu…

0 Comments

O alkoholických produktoch inak: pi málo, pi dobré!

Ing. Július Forsthoffer, PhD.

Streda, 23. apríla 2025 o 14:00

Prezenčná forma: FCHPT STU, Radlinského 9, Bratislava, prednášková miestnosť CH16

Online forma: Google Meet, https://meet.google.com/zsz-pmot-jrs Záznam prednášky nižšie

Témy:

  • Čo bolo skôr: víno, pivo, destiláty? Historický súvis ľudských poznatkov s rozvojom technológií
  • Koncentrácia liehovín, tradícia či zvyklosť? Mendelejev ako „optimum“ určil 40 % obj.
  • Kto sa v tom má vyznať? Destiláty vínne, ovocné, obilné, maceráty, likéry, rumy a mnohé ďalšie.
  • Nový trend — odalkoholizované a bezalkoholické produkty.
  • Princípy a techniky oddeľovania alkoholického podielu pomocou destilačných procesov.
  • Skladovanie a zušľachťovanie destilátov starením v drevených sudoch.
(viac…)

0 Comments

Viac už toho nie je

Nedá sa načítať viac strán