Včelie produkty ako zdroj alternatívnych liečiv.

Jarný cyklus Chemickych horizontov 2016 pokračuje prednáškou:

RNDr. Katarína Bíliková, PhD.
Včelie produkty ako zdroj alternatívnych liečiv.

v stredu 16. marca 2016, o 14:00 h.
v prednáškovej miestnosti CH16, v novej budove FChPT STU Bratislava

Včelie produkty sú oddávna pužívané v tradičnej medicine pre upevnenie ľudského zdravia, duševnej a telesnej výkonnosti. Med účinkuje ako antibiotikum, lieči gastroenteritídu, využíva sa v dermatológii, oftalmológii. Propolis má významné antimikrobiálne, antioxidačné účinky. Včelí jed sa používa na zmiernenie reumatických ochorení. Materská kašička posilňuje imunitu, potláča zápaly, inhibuje rast tumorov a všeobecne je považovaná za látku podporujúcu vitalitu a dlhovekosť.

Vedecké poznatky naznačujú, že najdôležitejšou regulérnou, fyziologicky aktívnou zložkou včelích produktov sú apalbumíny, hlavné proteíny materskej kašičky. Tieto proteiny sú nielen zdrojom výživy, ale hrajú kľúčovú úlohu v larválnom vývoji a podieľajú sa aj na obrane včely proti mikrobiálnym patogénom. U vyšších organizmov apalbumíny stimulujú tvorbu cytokínov, participujúcich na regulácii transkripcie defenzívnych peptidov. Apalbumíny su tiež hlavnými proteínmi medu bez ohľadu na jeho florálny pôvod. Výživa a zdravie včiel však značne závisí aj od fyziologicky účinných zložiek rastlín v propolise, peli a v nektáre, ktoré nie sú determinované včelím genómom. Učinok včelích proteínov môže byť významne ovplyvnený prítomnosťou špecifických látok rastlinného pôvodu v dôsledku synergického efektu.

Proteíny a peptidy včelej materskej kašičky, ako i látky florálneho pôvodu prítomné vo včelích produktoch predstavuju významný potenciál pre vývoj nových liečiv. Súčasný výskum sa preto zameriava na identifikáciu a charakterizáciu látok zodpovedných za terapeutický efekt včelích produktov.

 

Vložiť komentár


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.